Octubre
Foto: Crisantem

Els consells del mes d'octubre

Plantar, trasplantar, canviar de test
Igual que el mes de setembre, l’octubre ofereix les condicions ideals per a plantar i trasplantar, si l’espècie ho permet, arbres i arbusts: caducifolis que ja han entrat en repòs, coníferes amb la mota de terra adherida a les arrels (si vols una bardissa l’has de plantar ara), llorers, baladres, arboços, oliveres… Recorda que és important obrir els clots uns 15 dies abans de plantar i també comprovar si el drenatge és correcte.

Podar, encoixinar i adobar
Retalla per últim cop a l’any les bardisses de coníferes i perennifòlies. Elimina les branques seques, fetes malbé o desviades. Després de podar, encoixina l’escocell dels arbres o el peu dels arbusts i de les plantes enfiladisses amb adob orgànic; enterra’l lleugerament i, a continuació, rega.

Llenyoses
Aplica oli mineral sobre el tronc i les branques per a eliminar les plagues mentre hibernen. Planta noves aromàtiques. Poda les que tens i fes esqueixos.

Plantes de flor
Dóna’ls adob ric en potassi. Encoixina les arrels de les més sensibles o de les acabades de plantar. Enterra els bulbs de primavera.

L’hort
Planta o sembra bledes, espinacs, cols, porros, ravenisses… Recol·lecta els codonys, kiwis, avellanes, fruits del bosc, les últimes peres i pomes…

Plantes d’interior
Adoba cada dues setmanes amb un fertilitzant dissolt en aigua de reg. Rega menys, però mantingues la humitat ambiental.