Gener

Els consells del mes de gener

Protegir de la neu i del fred
No deixis que la neu s’acumuli sobre els arbres, arbusts i bardisses del jardí, perquè el seu pes pot fer malbé les branques; utilitza una vara per a treure-la. Si es preveuen gelades, rega les plantes per a augmentar la inèrcia tèrmica. Revisa les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i altres proteccions que hagis posat contra el fred.

Plantar
Si el sòl no està gelat o xop, pots omplir el teu jardí de color en forma de pensaments, el·lèbors, violetes, cols ornamentals… També pots plantar caducifòlies, sobretot si és a arrel nua.

Adobar
Les perennes i anuals que estiguin en flor han de rebre un adob ric en fòsfor i potassi perquè s’allargui la floració.

Testos ben protegits
Embolica amb una arpillera, una funda antigelades o amb plàstic e bombolles els testos de la ter-rassa per a evitar que es parteixin a causa del fred.

Oli antiplagues
Durant el mes de gener, aplica per segona vegada oli mineral anti-plagues als teus arbres, aquest cop barrejat amb fungicida. Xopa bé l’escorça.

L’hort
El gener marca l’inici de la sembra de la ruques directament al terreny. També pots començar a fer planters de pebrots, naps i alguns enciams.

La gespa
Si està glaçada, evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.