Novembre
Foto: Erica Gracilis

Els consells del mes de novembre

Podar
Al novembre es fa la prepoda dels rosers de peu alt, sempre que no estiguin en flor. També ha arribat el moment de netejar les branques seques o mal orientades dels perers, pomers i altres caducifòlies, si fes falta, i les plantes enfiladisses (inclosos els rosers). Unta les ferides amb pasta cicatritzant.

Plantar i trasplantar
Quan les caducifòlies han perdut les fulles és el moment ideal per a plantar-les, o trasplantar-les si l’espècie ho tolera, sobretot si són a arrel nua. També és bona època per plantar rosers.

Encoixinar
Cobreix el peu de les plantes amb escorça de pi, palla o compost per a protegir les arrels de l’efecte perniciós del fred.

Llenyoses
En un mes tan ventós, revisa els tutors dels arbres i les subjeccions de les plantes enfiladisses. Protegeix del fred les plantes més sensibles i les acabades de plantar.

Cítrics i palmeres
Si conrees llimoners, mandariners o tarongers a la terrassa, posa’ls a cobert o cobreix-los amb una funda. Protegeix algunes palmeres del fred.

L’hort
Resguarda els cultius més delicats amb túnels i hivernacles de posar i treure. Cultiva llombardes, cols, endívies, apis, porros, escaroles, coliflors…

Plantes d’interior
Rega-les poc, però procura que hi hagi humitat ambiental. Enterra els bulbs forçats d’amaril·lis i jacints per a tenir flors al Nadal.