Desembre

Els consells del mes de desembre

Protegir del fred
Si es preveuen gelades, rega les plantes per augmentar la inèrcia tèrmica. Comprova periòdicament que les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i la resta de proteccions estiguin complint la seva funció.

Podar
Si encara li has de treure les branques seques, dèbils o mal formades a algun arbust, arbre ornamental o fruiter, agafa ja les podadores i evitaràs que perdin saba; no toquis els que faran flor al febrer. Retalla les perennes que han parat de florir, com els crisantems i els àsters.

Entrecavar la terra
Trenca i esmicola amb una aixada o un magalló la crosta dura que el fred i la pluja formen a la terra del jardí, l’hort i els tests.

Rosers
Quan comencin a sortir les gemmes dels rosers de peu baix, els híbrids de te, els rosers floribunda i patio, poda’ls bé fent talls de biaix amb unes tisores netes i afilades.

Plantes de flor
Posa adob ric en potassi i fòsfor als el•lèbors, pensaments, brucs, ciclàmens, Bellis perennis i altres espècies que ara són en flor.

L’hort
Desembre és el mes més apropiat per plantar alls. Sembra bledes, espinacs i pastanagues directament al terreny, i naps i enciams al planter.

La gespa
Si està glaçada evita trepitjar-la molt i rega-la una mica perquè el fred no la cremi. Intenta que no es formin bassals permanents perquè no surtin molsa i líquens.