10-05-2023

Alegria permanent en el teu jardí

Amb l’arribada de la primavera no només floreixen les flors, també ho fan les ganes d’estar en contacte amb la natura, de gaudir de la bellesa de les plantes, els arbres i les flors en floració i de passar llargues estones amb família i amics als nostres jardins. Per aquesta raó avui et venim a explicar dues tendències que ens semblen interessants per aportar un toc diferent als espais verds de casa teva.

Teoria del cercle cromàtic

Hi ha qui pensa que el secret per tenir un jardí bonic és barrejar les plantes i les flors del jardí seguint el cercle cromàtic amb què es basa la teoria del color. La idea és que, depenent de l’efecte que es vulgui crear, s’han d’utilitzar conjuntament uns colors o uns altres.

Harmonia visual: per obtenir aquest efecte cal fer ús d’allò que es coneix com a colors anàlegs. S’escull un color en concret i a continuació un to per sobre i un per sota seu. Funciona tant amb derivats d’un mateix color, és a dir, diferents tons de blau, de verd, de vermell, etc., on les textures de cada planta també assoleixen cert protagonisme en l’estètica del jardí; com també funciona amb els colors que se succeeixen en el cercle, per exemple el vermell, el taronja i el groc.

Contrast visual: per aconseguir un efecte llampant i cridaner, inclús amb un punt d’atreviment, el que necessites és conèixer quins colors són complementaris entre si. Aquests seran sempre els que es trobin en punts oposats del cercle cromàtic i donaran molta vida a l’espai on es col·loquin.

D’altra banda, depenent de l’espai que tinguis de jardí et pot interessar utilitzar colors més apagats o més brillants. El motiu? En cas que tinguis un espai petit, els colors foscos o neutres com blaus, liles o blancs visualment faran que es percebin més grans del que són. Inclús fomentaran una atmosfera de calma, serenitat i frescor perfecte per crear un ambient de reunió i conversacions tranquil·les. Per contra, els colors més brillants com els vermells, taronges o grocs criden l’atenció i fan que els espais semblin més petits i que les plantes semblin més a prop de tu. A més a més, són ideals per destacar zones concretes del jardí i fan molta festa, així que si tens ganes de fer molta vida al jardí emprar aquests colors, és una molt bona opció.

Cromoteràpia aplicada al jardí

Fa molts anys, es creu que a les antigues civilitzacions d’Egipte, Xina, Índia i Iran, es va descobrir els poders curatius dels colors i com aquests es podien aplicar d’una manera terapèutica per a la prevenció i el tractament de malalties. Avui dia la cromoteràpia és considerada una medicina alternativa en què s’utilitzen els colors per influir en la millora de l’estat d’ànim i benestar del pacient, ja que es creu que els sentits són el mitjà per on es transporta a la nostra ment la informació sobre allò que ens envolta.

Aquest concepte es pot aplicar a moltes àrees de la nostra vida, però quan s’aplica al nostre jardí es coneix com a cromoteràpia floral. És molt interessant i desconegut, ja que s’utilitza el color de les plantes per aportar un benefici en les nostres vides. A continuació et deixem una relació entre color i energia que transmet.

L’energia que transmet cada color segons la cromoteràpia

· Vermell: força i vigor
· Taronja: energia, vitalitat i imaginació
· Groc: optimisme, il·lusió i creativitat
· Verd: equilibri, pau i esperança
· Blau: serenitat i tranquil·litat
· Violeta: espiritualitat
· Blanc: elegància, puresa, frescor

Ara ja ho saps, escullis la manera que escullis per decidir quins colors formaran part del teu jardí, és important parar-te a pensar què vols transmetre. Si necessites assessorament, ja no només amb els colors sinó amb quines plantes combinar entre si, només cal que et posis en contacte amb nosaltres o ens vinguis a veure al Garden. Trobarem la millor combinació per a tu.